Potrzebna będzie duża miska. Wrzucamy do niej kawałek drożdży, taki wielkości małego palca u ręki i zasypujemy go małą łyżeczką cukru. Po paru minutach drożdże nam się rozpuszczą. Wlewamy do nich szklankę letniej wody, olej- tak na oko 3-4 duże łyżki, małą łyżeczkę soli i pół kilograma mąki, oraz można dosypać jakieś suszone zioła. Wszystko zaczynamy mieszać łyżką. Zazwyczaj w trakcie trzeba dosypać trochę mąki żeby ciasto się nie lepiło i można było ręką uformować z niego kule. Naszą kulę wkładamy do woreczka foliowego i lokujemy w lodówce na jakieś 20-30 minut.
Po upływie tego czasu ciasto nam trochę wyrośnie. Blachę, na której będziemy naszą pizzę formować najlepiej posypać mąką. Dobrze sprawdza się tutaj taka wysuwana półka, która zazwyczaj znajduje się w każdej kuchence. Ciasto wyciągamy z woreczka foliowego i rozprowadzamy na blasze na całej jej szerokości. Następnie smarujemy ciasto ketchupem i posypujemy startym serem a reszta składników to już nasza wolna wola. Tak przygotowaną pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 minut. Wyciągamy, kroimy i gotowe.
Jeżeli jednak nie lubicie gotować w domu pozostaje zamówić pizzę na telefon.